Ir al contenido principal

El joc de les famílies adaptat a Educació Física

Recentment s'han popularitzat els jocs de taula adaptats a la classe d'Educació Física. Es tracta de jocs clàssics que es modifiquen per incorporar algun element motriu. Podem fer-ho augmentant la mida de les peces, incorporant un desplaçament per poder realitzar la jugada, o ambdues opcions alhora. Alguns exemples d'aquestes propostes motrius són:

speed cups

Tres en ratlla 

Mastermind 

 

En la mateixa línia que aquests,  on a més s'ha transformat un joc individual en un joc de cooperació i competitiu tenim:

El Buscamines:

El Cub de Rubik:


L'adaptació que vos propose va en la mateixa línia que els jocs anteriors. Es tracta de jugar al joc de les famílies de forma cooperativa i incorporant un desplaçament per poder intercanviar les cartes. Aquest desplaçament es pot fer corrent o desenvolupant qualsevol altra habilitat com el salt, equilibris, etc. També podem introduir obstacles en el trajecte.

Materials:

Les cartes de les famílies o una baralla de cartes qualsevol. Les cartes originals representen societats excessivament estereotipades amb la conseqüent transmissió de prejudicis cap a les respectives famílies ètniques. 

Per tant seria millor utilitzar qualsevol altra versió del joc o unes baralles de cartes típica. Jo vos propose utilitzar una baralla del reciclatge. Així, alhora que treballem continguts propis d'Educació Física, també introduïm el tema de la separació selectiva dels residus. A més, si les fabriquem nosaltres, podem incorporar aquells residus que generen més dubtes a quan hem de llançar-los.


Objectiu:

La finalitat del joc és aconseguir les 7 cartes d'una mateixa família.

Funcionament del joc:

Es formen de 2 a 6 equips (4 si es juga amb una baralla espanyola). Repartim 7 cartes a cada equip i es posen 4 cartes cap a dalt en el centre de la pista o el punt d'arribada del desplaçament. La resta es deixen cara cap a baix en una pila també al centre de la pista.

Fent relleus, un jugador de cada equip anirà al centre de la pista on pot realitzar dos accions:

- Intercanviar una de les cartes de la mà del seu equip per una de les que estan cara cap a dalt al centre de la pista.

- Agafar una carta de les que estan en la pila. En aquest cas no descarta cap carta.

Guanya l'equip que primer aconseguisca reunir 5 cartes de la mateixa família. En aquest cas, del mateix contenidor de separació de residus.





Comentarios

  1. Hola Macià,
    Los ejemplos que has puesto de juegos de mesa adaptados a las clases de Educación Física son muy innovadores y entretenidos. Me parecen una herramienta magnífica para trabajar con el alumnado. La redacción de la entrada está correcta.
    Mi puntuación es de un 9,5.

    ResponderEliminar
  2. Buenas tardes Macià,
    Gracias por todos los ejemplos de juegos de mesa adaptados a una manera de jugar más activa. Pienso que conocer este tipo de juegos nos puede ser de gran utilidad para trabajar de manera interdisciplinar y además ofrecer diversas opciones de juego en los patios para que todo el mundo pueda entretenerse de manera más activa. Así pues tu entrada es muy completa debido a que ofrece muchos vídeos que apoyan los ejemplos que ofrecen. Y cuando explicas tu juego adaptado lo hacer de manera clara, fragmentando las reglas, objetivos... Para que así, todos lo podamos entender mejor. En conclusión, la calificación que creo que mereces es un 10.

    ¡Un saludo!

    ResponderEliminar
  3. Hola, Macià. Les propostes que has comentat són molt interessants i he pres nota d'algunes d'elles. És necessari tindre diferents opcions a les nostres aules per a saber atendre les necessitats del nostre alumnat.
    La nota és un 10.
    Enhorabona!

    ResponderEliminar

Publicar un comentario