Ir al contenido principal

Perusall, una aplicación para fomentar la lectura crítica con el alumnado

En un curs realitzat recentment he descobert una aplicació que m'ha semblat força útil, i com més l'investigue, més pràctica em sembla. Especialment quan m'he assabentat que és completament gratuïta. Es tracta de Perusall, una aplicació que ens permetrà allotjar textos als quals pot accedir el nostre alumnat per llegir-los i comentar-los en grup. 

Per ara l'he utilitzat com a alumne. El seu ús és molt fàcil: accedeixes al text amb el teu compte gratuït i comences a llegir. Per comentar únicament cal seleccionar el fragment del text corresponent i s'obri una finestra on pots realitzar la pregunta o comentari. Aquesta aportació és visible per la resta del grup, de forma que qualsevol company pot valorar-la com a "útil" o contestar per iniciar el debat. Així, amb les valoracions dels companys es ressalten les aportacions més interessants, facilitant la tasca de lectura, sense perdre els comentaris clau o més rellevants que ha fet el grup.



A més, crec que també facilitarà véncer la por a realitzar preguntes o fer comentaris que moltes vegades ens sobrevé durant les sessions presencials, ja que l'eina serveix per això, perquè tots fem comentaris del text proposat pel docent.

Com a mestre crec que és una eina molt útil per fer la prèvia a una lectura dialògica o l'explicació d'un tema. Òbviament l'alumnat ha reuinr unes condicions materials i competencials suficients per a poder utilitzar l'aplicació, però en aquells casos en que podem gastar-la serà força útil. Tant pels últims cursos de primària i tota secundària, com per a l'autoformació del professorat.

Com a docent cal pujar els textos, configurar com es valoren els comentaris i es reparteixen els grups, i facilitar l'accés a l'alumnat. A partir d'ací, la plataforma realitza la feina: reparteix els grups, valora els comentaris (en funció de la seua profunditat) i elabora l'informe per al docent. Això no ens eximeix, òbviament, de corregir manualment els comentaris si ho considerem oportú.

Deixe a continuació un vídeo on Iñaki FC, algú més lletrat en aquests menesters, que vos explica com funciona.

Comentarios

  1. Hola Macià,
    No conocía esta aplicación, pero me ha parecido realmente útil para trabajar con el alumnado. Creo que es muy interesante si se va a tratar un tema concreto en clase, para que previamente en sus casas lean sobre ese tema y lleguen formados a clase. Podría utilizarse el la metodología "Flipped Classroom". Gracias por compartir esta aplicación tan interesante con todos y todas.
    Mi puntuación es de un 9,5.

    ResponderEliminar
  2. ¡Hola Macià! Que aplicación tan útil, gracias por compartirla y explicar su funcionamiento de manera tan clara y complementada con un vídeo. Coincido contigo en que es muy útil para trabajar con los últimos cursos de primaria y durante los cursos de la ESO. No obstante me habría gustado que como extra hubiese puesta un ejemplo de cómo utilizarla en la asignatura de Educación Física para sacar el mayor provecho de una forma activa.

    Me parece que has hecho un buen trabajo y puntuaría esta entrada con un 9.5.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario